Da li ste znali da je razvojno najmlađi oblik učenja kod dece, zapravo učenje putem imitacija? Imitacija predstavlja sposobnost deteta da oponaša posmatrana ponašanja okoline. Ona se pojavljuje veoma rano kod dece tipičnog razvoja i ima veliki uticaj na kognitivni, socio-emocionalni i govorno-jezički razvoj. Kada pričamo o imitacijama većina ljudi odmah prvo pomisli na verbalne imitacije ( detetovo ponavljanje onoga što je čulo), međutim pre njih se javlja motorna imitacija (sposobnost deteta da izvede viđeni pokret) i vokalna imitacija ( sposobnost deteta da produkuje glasove koje je čulo). Motorne imitacije možemo da primetimo kod beba od dva do tri meseca koje su već tada  sposobne da imitiraju neke pokrete usana, jezika i vilice tj. gledajući mimične pokrete na licima odraslih pokušavaju da učini isto. Među prvim pokretima su plaženje jezika i pokreti usana.  Kasnije dete može da kopira i pokrete poput mahanja celom rukom ili pokreta celim telom koji imaju za cilj razvoj ravnoteže i poboljšavanje mišićne funkcije čitavog tela i na kraju fine pokrete poput hvatanja različitih predmeta koji imaju za cilj razvoj spretnosti. Prve glasovne interakcije između majke i bebe se javljaju takođe u prvim mesecima života i tada je reč o vokalnoj imitaciji. Ukoliko primetite da Vaše dete ne ispoljava socijalne i komunikacione interakcije koje se sastoje od gledanja u Vas i spontanog kopiranja Vaših izraza lica, pokreta tela i vokalizacije već tada možete probati sa nekim od podsticajnih aktivnosti za razvoj imitacije.

Učenje deteta da oponaša reči često započinje podučavanjem KAKO da imitira. Ponekad je lakše započeti motornim imitacijama nego verbalnim. Možete početi tako što ćete izvoditi lagane pokrete za koje znate da ih mogu učiniti, poput pokazivanja kako jedete, kako mazite macu, kako skače lopta, kako perete ruke, zube, mahanja ili tapšanja. Za decu koja ne pokušaju da ponove ono što ste uradili, probajte da imitirate njihove pokrete. Izaberite trenutak kada će Vaše dete biti srećno, razigrano raspoloženo da to učini. Sačekajte dok ono nešto ne učini i ponovite pokret koji je napravilo. Gledajte u njega sa očekivanjem i sačekajte da to ponovi, ako ne ponovi, sačekajte njegov sledeći veliki pokret, pa pokušajte ponovo. Kada primeti i ponovi isti ili drugi pokret, kopirajte ga ponovo. Napravite ovu igru tokom sledećih nekoliko dana ili nedelja, tako da ono očekuje da ga oponašate. Veoma je važno da ove aktivnosti budu obojene smehom i radošću kako bi dete bilo zainteresovano da Vas posmatra i imitira. Takođe pokušajte da ne pričate previše tokom ovih interakcija, tako da je fokus više na imitaciji. Jednom kada vaše dete shvati ovu igru, pokušajte da preuzmete vođstvo izvođenjem pokreta koje ste videli da radi u poslednje vreme. Ako to ne učini samo, pokušajte da ga uzmete za ruke i nežno izvršite radnju nakon što to učinite. Dodatne ideje za pokrete koje vaše dete  može da oponaša su dodirivanje različitih delova tela, pokazivanje, odmahivanje glavom, slanje poljupca, otvaranje i zatvaranje usta, baci 5, podizanje ruke,…

Kada dete može prilično dobro da oponaša ove pokrete, ali izgleda da još uvek nije u stanju da napravi skok u oponašanju reči, dodajte tim pokretima zvukove npr. dok dete pokazuje kako jede Vi mu govorite “am,am” .

Neka deca su sposobna da proizvode onomatopeje ( glasovno oponašanje određenih zvukova iz prirode, životinjskog glasanja ili nekih zvukova koji nas podsećaju na neki predmet ) pre nego što počnu da imitiraju reči. Proizvodite ih često tokom igre sa životinjama ili nekim drugim igračkama pri tome preuveličajte svoje izraze lica, to gotovo uvek izaziva smeh, čak i ako ih još uvek ne naterate da pokušaju da ponove životinjski zvuk. Ovo takođe dobro funkcioniše sa delovima slagalica na kojima su slike životinja. Ne zaboravite ni na životinje u zoološkom vrtu, ali možda ćete morati biti kreativniji prema njihovim zvukovima. Neki od životinjskih zvukova koja deca obožavaju su “av, av” , “mjau”, “uuu” ( za majmuna), “aaa”  (za lava), “ciju,ciju” ( za miša), “sss” ( za zmiju)…Pored životinjskih zvukova možete  koristiti i zvukove vozila. Ne zaboravite na “brm,brm” dok vozite auto, na “bi,bi” dok mu pokazujete kako svira auto i “bam, bam” kada se sudarite sa automobilima.

Dete od ovoga ima dvostruku korist  jer na ovaj način mu pomažemo da nauči i kako da se igra.

Imajte na umu da će dete možda morati da nauči nekoliko koraka „između“ pre nego što bude spremno da počne da imitira pojedine reči. Iz tog razloga učenje kako oponašati pokrete usta, duvanja, pokrete tela i onomatopeja bi trebalo da dominiraju tokom igre sa decom koja još uvek nisu progovorila.